RAZBOI ÎN LIBIA. Gaddafi: „Vă vom transforma viaţa într-un infern.” Venim peste voi, zenga, zenga, vom lua casă cu casă, cameră cu cameră. Venim peste voi chiar din seara asta şi-o să vă scoatem din dulapurile în care vă veţi ascunde”. Dacă lumea devine nebună, vom fi şi noi”. Franţa anunţă că atacurile militare încep „în câteva ore”


Poziţia dură a regimului de la Tripoli nu exclude negocieri privind instituirea unui armistiţiu cu rebelii de la Benghazi, împotriva cărora ar putea să nu mai aibă loc asaltul final, promis înainte de rezoluţia ONU

„Orice act militar străin” va face „ţinte” legitime pentru forţele armate libiene „întreg traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană”, a anunţat regimul de la Tripoli, în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, de joi seara, care permite instituirea unei zone de excludere aeriană în spaţiul aerian libian.
Primele atacuri ar urma să se desfăşoare în câteva ore, în cursul zilei de vineri, printr-o misiune comună franco-britanică, cu sprijinul logistic al unor state arabe, notează The Daily Telegraph. Este posibil ca, în primă fază, bombardamentele să fie efectuate de aparate de zbor fără pilot, aşa numitele drone (sau UAVs).
De-abia după ce Aviaţia SUA (US Air Force) ar fi în măsură să declanşeze un atac, Londra şi Parisul vor trimite avioane de luptă cu echipaje umane. Nu se ştie în ce măsură aliaţii europeni din NATO vor fi nevoiţi să desfăşoare misiuni de apărare a spaţiului aerian al Mării Mediterane, în contextul ameninţării libiene.
Şeful de Stat Major al US Airforce, generalul Norton Scwartz, declara, în cursul acestei săptămâni, că instituirea unei zone de excludere aeriană „va lua până la o săptămână”. În plus, potrivit CNN, experţii Pentagonului sunt de părere că misiunea de „interdicţie aeriană” nu va fi suficientă, pentru a opri ofensiva lui Gaddafi împotriva contestatarilor săi, concentraţi în provincia estică Cyrenaica.
În timp ce Gaddafi a apărut la televiziunea naţională, promiţând amnistia rebelilor din Benghazi care vor preada armele în următoareale 48 de ore, Ministerul Apărării de la Tripoli a transmis un comunicat fără echivoc. „Orice act militar străin împotriva Libiei va expune întreg traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană la pericole, iar obiectivele civile şi militare vor deveni ţinta contraatacului Libiei”, a anunţat ministerul.
Rezoluţia ONU a aprobat folosirea „tuturor mijloacele necesare” pentru protejarea civililor din Libia, ceea ce în limbaj diplomatic dă cale liberă acţiunilor militare. Rezoluţia a exculs în mod expres a fost intrarea în Libia a unei „forţe de ocupaţie”, deşi trupelor ONU sau ale unor state arabe le-ar putea fi permis accesul limitar pe teritoriul libian, dacă măsura va fi absolut necesară, pentru a salva populaţia civilă de un atac masiv la Benghazi.
În ultimele ore, regimul Gaddafi a ezitat să-şi pună în practică ameninţările care vizau „scotocirea casă cu casă” a celui de-al doilea oraş al ţării şi epicentru al „revoluţiei”, în căutarea „rebelilor” care au scos de sub autoritatea guvernului de la Tripoli capitala provinciei Cyrenaica şi alte oraşe din apropiere.

Benghazi, doar „încercuit”, dar nu şi atacat

Fiul dictatorului, Saadi Gaddafi, comandantul forţelor speciale care au curăţat mai multe oraşe de rebeli, a anunţat, vineri, anularea ofensivei asupra oraşului Benghazi „din motive umanintare”. „Trupele doar vor înconjura oraşul, pentru a ajuta oamenii să plece, a declarat”, fiul lui Gaddafi.
Regimul este dispus să accepte prevederile rezoluţiei ONU – câtă vreme nu vor exista atacuri străine – şi şi-a declarat intenţia de a negocia un armistiţiu cu rebeli de la Benghazi, reprezentaţi de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT). Răspunsul CNT la „oferta” lui Gaddafi întârzie să apară.
După ce atmosfera din Benghazi a fost sumbră, iar oamenii criticau comunitatea internaţională care este gata să-i lase să fie „măcelăriţi”, noapte de joi spre vineri a fost marcată de o sărbătorire în stradă a rezoluţiei ONU. Cu nici 24 de ore înainte, la Tripoli, susţinătorii lui Gaddafi salutau, cu focuri de artificii, iminenta cădere a oraşului Benghazi sub controlul forţelor guvernamentale.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: