Revolutionarii libieni: Astăzi, în Benghazi, va fi o catastrofă dacă nu se implementează rezoluția ONU. Facem un apel către comunitatea internațională, către lumea liberă, să oprească exterminarea civililor de către acest regim tiranic” Gaddafi: „Libia nu e a voastră. Veţi regreta dacă vă veţi implica. Sunt pregătit să mor”


Apel „către lumea liberă”, din Benghazi: „Opriți exterminarea civililor!”
În perimetrul orașului libian Benghazi, controlat de forțele rebelilor, au fost semnalate explozii puternice în această dimineaţă, după ce în prealabil un avion militar fusese reperat zburând la mică înălțime deasupra localității, anunţă AFP.

Relatările de la fața locului descriu un adevărat asalt al forțelor guvernamentale asupra orașului controlat de rebeli, deși regimul lui Muammar Gaddafi anunțase ieri încetarea imediată a tuturor operațiunilor militare, ca reacție la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a autorizat impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei.
De altfel, surse franceze lansaseră ieri un avertisment ferm la adresa regimului de la Tripoli, susținând că atacurile aeriene asupra forţelor sale se vor concretiza cât mai curând.

Potrivit BBC, zona de excludere aeriană deasupra Libiei implică două tipuri de misiuni: prima este supravegherea permanentă a spaţiului libian, iar cea de-a doua constă într-o eventuală intervenţie în cazul în care regimul Gaddafi nu respectă decizia ONU şi ridică avioane de la sol pentru a ataca fieful rebelilor de la Benghazi.

12.35. Informaţii contradictorii în legătură cu avionul doborât în această dimineaţă în Benghazi. Corespondentul BBC la Tripoli susţine că, deşi iniţial s-a presupus că avionul aparţinea trupelor colonelului Gaddafi, aparatul era pilotat, de fapt, de forţele opoziţiei.

11.35: Liderul opoziției libiene a declarat pentru Al-Jazeera că zone rezidențiale din Benghazi sunt atacate de forțele fidele lui Gaddafi, iar civilii părăsesc terifiați orașul. „Astăzi, în Benghazi, va fi o catastrofă dacă nu se implementează rezoluția ONU. Facem un apel către comunitatea internațională, către lumea liberă, să oprească exterminarea civililor de către acest regim tiranic”, a indicat acesta.

11. 30: Un grup de rebeli susţine, prin intermediul unui comunicat, că oraşul Benghazi a fost bombardat încă din zorii zilei. „Mulţumim pentru rezoluţia ONU. Mulţumim pentru impunerea zonei de excludere aeriană. Mulţumim pentru…armistiţiu…”, se arată într-un mesaj ironic adresat comunităţii internaţionale.

11.20: La Londra s-a reunit deja un comitet de criză pentru a discuta situația din Libia și posibilele măsuri în fața evenimentelor din Benghazi.

11.10: BBC susține că tancuri ale forțelor pro-guvernamentale au pătruns în Benghazi. Un oficial al ministerului de externe libian anunță însă că „acordul de încetare a focului este real, credibil și solid”. În acest timp, agenția oficială de știri de la Tripoli scrie că forțele fidele lui Gaddafi, staționate la vest de Benghazi, au fost atacate de rebeli – „teroriști al-Qaida” – și au reacționat doar pentru a se apăra.

11.00: „Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze rapid. Totul este pregătit, dar decizia este una de natură politică. Este clar că trebuie să ne mişcăm rapid”, a afirmat o sursă din guvernul francez, înainte de summitul de criză care va avea loc astăzi la Paris în scopul stabilirii acţiunilor viitoare ale comunităţii internaţionale în Libia.

10.40: Al-Jazeera anunță faptul că mii de persoane părăsesc cartierele vestice ale orașului Benghazi, îndreptându-se spre suburbiile din zona estică. În acest timp, notează BBC, anxietatea crește la Tobruk, un alt oraș libian controlat de rebeli.

10.20: Conform relatărilor de la fața locului, forțele pro-Gaddafi încearcă un asalt asupra orașului Benghazi, atât dinspre coastă, cât și din zona sudică a localității.

10.07: Rebelii care deţin controlul oraşului Misrata susţin că Muammar Gaddafi a încălcat armistiţiul declarat după rezoluţia ONU. Cel puţin 26 de oameni au murit după ce susţinătorii lui Gaddafi au folosit artileria grea împotriva oraşului.

10.00: Reuters citează un purtător de cuvând al regimului de la Tripoli care susține că „nu există niciun atac asupra orașului Benghazi”. „Rebelii încearcă să provoace intervenția militară externă”, a declarat Mussa Ibrahim.

9.40: Postul de televiziune Al-Jazeera relatează că o stradă din centrul orașului Benghazi a fost bombardată. Aparent, forțele fidele regimului Gaddafi ignoră acordul de încetare a focului și atacă susținut localitatea. Un hotel din Benghazi, în care erau cazați jurnaliști, a fost lovit de rachete.

9.30: BBC anunță că un jurnalist al postului a asistat la doborârea unui avion de vânătoare deasupra orașului Benghazi.

8.20: Rebelii susţin că sunt atacaţi de susţinătorii lui Gaddafi, informaţii imposibil de verificat, însă, scrie BBC. Şi Reuters scrie că armata liderului de la Tripoli este la numai 20 de kilometri de Benghazi.

ORA 7.00: Lideri din Marea Britanie, SUA, Franţa şi din ţările arabe se vor întâlni în cursul zilei de azi la Paris pentru a discuta acţiunile militare în Libia, în contextul rezoluţiei Naţiunilor Unite.

O serie de raiduri aeriene ar începe cu distrugerea bateriilor antiaeriene libiene, susţin experţii militari. În orice caz, ambele operaţiuni, în special cele care implică atacuri directe, trebuie susţinute de informaţii de la sol, oferite fie de rebeli, fie de agenţi secreţi occidentali, pentru a se evita pierderi civile.

Mesaj adresat de Gaddafi lui Sarkozy, Cameron si secretarului general ONU:

Occidentul va regreta daca se amesteca in treburile interne ale Libiei, a anuntat sambata un purtator de cuvant al regimului lui Muammar Gaddafi, relateaza agentiile internationale de stiri.

„Orice actiune militara a Occidentului impotriva Libiei va fi o dovada clara de agresiune”, a spus acesta.

De asemenea, liderul libian a transmis prin intermediul purtatorului de cuvant mesaje urgente catre Barack Obama, Nicolas Sarkozy, David Cameron si secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon.

Orice actiune militara a Occidentului impotriva Libiei va fi o dovada clara de agresiune. „Veti regreta orice ingerinta in treburile Libiei”, le-a transmis Gaddafi presedintelui francez si premierului britanic. Presedintelui SUA, Barack Obama, i-a reiterat faptul ca „libienii sunt gata sa-si dea viata pentru el”.

„Aceasta este o nedreptate, este clar o agresiune”, a spus purtatorul de cuvant Mussa Ibrahim, citand scrisoarea adresata Frantei, Marii Britanii si ONU. De asemenea Gaddafi a transmis o scrisoare separata SUA, in care precizeaza ca toti libienii – femei, barbati si copii- „sunt gata sa moara” pentru a-si apara tara.

O zona situata la sud-vest de Benghazi (Libia de Est), un bastion al rebelilor, a fost bombardata intensiv de catre un avion in dimineata zilei de sambata. mai multe coloane de fum gros s-au ridicat deasupra zonei tinta, potrivit jurnalistilor de la AFP. Zgomotul produs de aeronave a putut fi auzit din centrul orasului Benghazi aflat in mana rebelilor. Un avion militar a zburat la joasa altitudine deasupra orasului inainte de o serie de explozii.
Gaddafi: „Libia nu e a voastră. Veţi regreta dacă vă veţi implica. Sunt pregătit să mor”

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: