Ambasadorul american Nicholas Taubman: Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului”- Primul Ministru Tariceanu si liderul opozitiei Geoana, impreuna cu aliatii lor din vechea garda post-comunisa(…)


„Premierul doreste cu nerabdare sa il slabeasca si sa il stanjeneasca si mai mult pe presedintele suspendat Basescu, care este, de fapt, cel vizat de nerabdarea lui Tariceanu de a schimba abordarea Romaniei fata de Irak”, se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: „Despre participarea Romaniei la Coalitia din Irak”.

„Angajamentul guvernului Romaniei de a continua alaturi de coalitia din Irak a slabit considerabil dupa formarea guvernului „ultra-minoritar” al premierului Calin Popescu Tariceanu”, se arata in telegrama, transmisa in contextul in care „premierul Calin Popescu Tariceanu este asteptat sa preseze pentru o decizie politica in CSAT, la mijlocul lunii mai, de a retrage toate trupele romanesti din Irak”.

„In urma cu aproape un an, Presedintele Basescu a blocat primul apel al lui Tariceanu ca Romania sa se retraga din Irak. In acel moment, premierul nu avea controlul politic asupra CSAT, prezidat de Basescu si dominat de oameni numiti de el. De atunci, Tariceanu i-a eliminat din Guvern pe cei loiali lui Basescu, a exclus Partidul Democrat al lui Basescu din alianta de guvernamant si a contribuit la aranjarea unui vot prin care Basescu a fost suspendat pentru 30 de zile, cu posibilitatea ca el sa fie inlaturat permanent din functie in urma unui referendum national. Prin urmare, componenta CSAT s-a schimbat in favoarea lui Tariceanu, iar Parlamentul se grabeste sa elimine alte elemente pro-Basescu din guvern, inclusiv din serviciile de informatii, agentii care, pentru moment, sunt inca sub control prezidential direct. Surse din Ministerul Afacerilor Externe ne spun ca ministrul de Externe Cioroianu va confirma la Conferinta Ministeriala a NATO din Oslo ca Romania isi va mentine angajamentele de participare cu trupe la ISAF si Kosovo”, se mai noteaza in telegrama.

In momentul in care a fost transmisa telegrama, aceasta arata ca „Tariceanu si aliatii sai Liberali nu au pus inca toate lucrurile in ordine pentru a „recalibra” desfasurarea de trupe romanesti. El trebuie, inca, sa aiba consultari parlamentare, inclusiv cu PSD, partid condus de Geoana, care sprijina miscarile lui Tariceanu impotriva lui Basescu, dar care este, de asemenea, mai aproape ideologic de transatlanticismul lui Basescu si ar putea fi preocupat de faptul ca Tariceanu este pregatit, in incercarea sa de a scapa de lucrurile rele, sa sacrifice si lucrurile bune. Tariceanu trebuie sa-si asigure si un sprijin mai sigur din punct de vedere politic in cadrul CSAT, fie izolandu-i, fie eliminandu-i pe cei ramasi din perioada cand Basescu nu era suspendat. Pe cand Parlamentul se misca sa transfere prerogative prezidentiale care legislativ, timpul se scurge repede pentru Tariceanu in incercarea lui de a-si consoldia rapid controlul asupra CSAT, inainte ca suspendarea de 30 de zile a lui Basescu sa ia sfarsit (presupunand ca Parlamentul nu reuseste sa gaseasca o formula prin care Basescu sa ramana suspendat pe termen nedefinit)”.

Pe de alta parte, telegrama noteaza ca „un alt factor care ar putea afecta planurile lui Tariceanu pentru o retragere completa, pana la Craciun, sunt angajatii din esalonul doi din Ministerele de Externe si al Apararii. Ni s-a spus ca nu au existat consultari prealabile cu vreunul dintre aceste ministere inainte de anuntul din 26 martie al premierului – ceea ce subliniaza intentia sa de natura politica interna. Unele contacte din Ministerul de Externe s-au referit la aceasta situatie ca fiind „stanjenitoare si frustranta”. O sursa a spus ca premierul s-a consultat doar cu oameni din cercul sau din cadrul Partidului National Liberal, inainte de a face anuntul.”
„Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa – inclusiv in „noul NATO” – sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (…) Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului”, se arata intr-o telegrama trimisa la Washngton in 2007 si semnata de ambasadorul american Nicholas Taubman. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: „Care sunt mizele: Pregatirea scenei pentru vizita dumneavastra in Romania”

Intr-o telegrama semnata de catre ambasadorul american la Bucuresti din acel moment, Nicholas Taubman adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma sa vina intr-o vizita oficiala in Romania. Din telegrama rezulta clar ca a fost scrisa de Ambasadorul Nicholas Taubman:

„Cand veti ajunge saptamana viitoare, Romania va fi in mijlocul unei suspendari de 30 de zile fara precedent a presedintelui Basescu. Un referendum national care va decide soarta sa va fi tinut pe 19 martie si poate sa aduca noi surprize in aceasta telenovela; sansele mari sunt ca el sa revina la conducere, poate chiar cu o larga majoritate. Cu toate acestea, evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa – inclusiv in „noul NATO” – sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru”, scrie in telegrama Nocholas Taubman.

„In timp ce Primul Ministru Tariceanu si liderul opozitiei Geoana, impreuna cu aliatii lor din vechea garda post-comunisa, se grabesc in perioada de suspendare sa-i ia presedintelui ultimele puteri, si interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice”, mai apare scris in telegrama.

„Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achizitie a Romaniei de avioane de lupta de noua generatie si privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat”, mai scrie Taubman in telegrama.

„Presedintele interimar Vacaroiu si-a asumat un rol de gestionar. Cu toate acestea, absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului”, se mai precizeaza in document.

„Noua echipa a lui Tariceanu se pare ca e decisa sa rastoarne multe din deciziile fostei administratii. Ministrul Apararii Melescanu, de exemplu, a declarat ca analizeaza ‘toate posibilitatile’ pentru un inlocuitor in cazul avioanelor MiG 21. Anterior, Presedintele Basescu si altii ne-au spus ca exista doar o singura cale – si anume incheierea unui acord pentru modele Lockheed-Martin F-16 si F-35, care are putea ajuta la cimentarea, pentru deceniile ce vor veni, a viitoarei interoperabilitati intre fortele romane si cele americane”, mai scrie Taubman.

„De asemenea, este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor Rusesti (…) Alt semn al ambitiilor crescande ale Rusiei include si vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Doua companii americane, Ford si GM, sunt interesate sa cumpere compania. Incompetenta brocratica guvernului au intarziat procesul de privatizare”, mai scrie Taubman care aminteste de interesul manifestat de oligarhul rus Oleg Deripaska de a cumpara uzina Craiova.

In finalul telegramei adresate adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, ambasadorul Taubman scrie: „Mesajul nostru este inteles. Comentariile mele publice despre impactul crizei politice asupra reputatiei Romaniei si nevoia de a juca dupa reguli democratice au fost receptate. Decizia de a suspenda vizita lui geoana in Statele Unite i-a atras atentia si a captat si atentia altor persoane. (…) Trebuie sa continuam sa gasim echilibrul necesar intre a ne asigura interlocutorii ca suntem seriosi in ceea ce priveste un parteneriat pe termen lung, care depaseste personalitatile politice si a le spune in fata unde gresesc si nu reusesc sa confirme sau sa puna in pericol interesele noastre comune (…) Puteti (n.r. Dan Fried) sa faceti multe sa consolidati cele trei directii ale noastre: Politica din Romania nu ar trebui sa submineze interesele noastre strategice; Romanii trebuie sa joace urmand regulile democratice daca vor sa fie partenerii nostri apropiati; Romania nu poate sa stagneze sau sa dea inapoi in lupta anticoruptie si in eforturile sale de a intari legea”.

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: