Bogdan Chirieac le povestea oficialilor americani: „problemele cu băutura ale lui Băsescu s-au înrăutăţit” preşedintele Băsescu s-a lăudat că, la ţară, fiecare om are în casă o poză cu el, aşa cum spunea şi Ceauşescu.


În 2007, jurnalistul Bogdan Chirieac a avut o întâlnire „confidenţială” cu Ambasada SUA la Bucureşti, în care le-a dat mai multe detalii despre preşedintele Băsescu.

Potivit unei telegrame publicată de Hotnews, Chirieac a spus că Vasile Dâncu ar controla suspendarea preşedintelui, că mogulii media şi liderii opoziţiei lucrează mână în mână în acest scop şi că Dinu Patriciu doreşte să-l îngenuncheze pe Traian Băsescu. Chirieac nu a uitat să precizeze că problemele preşedintelui cu băutura tocmai se înrăutăţiseră.

ROMÂNIA ÎN DOSARELE SECRETE WIKILEAKS. Bogdan Chirieac le povestea oficialilor americani: „problemele cu băutura ale lui Băsescu s-au înrăutăţit”
•ROMÂNIA ÎN DOSARELE SECRETE WIKILEAKS. Bogdan Chirieac povestea oficialilor americani: „problemele cu bautura ale lui Basescu s-au inrautatit”

În 2007, jurnalistul Bogdan Chirieac a avut o întâlnire „confidenţială” cu Ambasada SUA la Bucureşti, în care le-a dat mai multe detalii despre preşedintele Băsescu.

Potivit unei telegrame publicată de Hotnews, Chirieac a spus că Vasile Dâncu ar controla suspendarea preşedintelui, că mogulii media şi liderii opoziţiei lucrează mână în mână în acest scop şi că Dinu Patriciu doreşte să-l îngenuncheze pe Traian Băsescu. Chirieac nu a uitat să precizeze că problemele preşedintelui cu băutura tocmai se înrăutăţiseră.

publicitate Alte declaraţii ale lui Bogdan Chirieac în telegramă:

•Chirieac a râs de declaraţia lui Băsescu, care spusese că are susţinerea populaţiei. Ziaristul a spus la ambasadă că preşedintele s-a lăudat că, la ţară, fiecare om are în casă o poză cu el, aşa cum spunea şi Ceauşescu.

•Consilierii lui Băsescu se atacă reciproc. Directorul de comunicare Adriana Săftoiu a fost mustrată de preşedinte pentru că a declarat presei că el şi Elena Udrea petrec ore întregi în spatele uşilor închise.

•Doar cele mai puternice figuri din PDL pot ţine partidul unit. Chirieac se referea la Vasile Blaga şi Sorin Frunzăverde.

•Chirieac spune că Geoană începea să se comporte, într-adevăr, ca un lider al opoziţiei

•Vasile Dâncu este mai important în operaţiunea de suspendare a preşedintelui decât Ion Iliescu sau Vasile Hrebenciuc. Chirieac îl consideră pe Dâncu drept omul care l-a rebranduit pe Geoană într-un adevărat lider al opoziţiei.

•Trusturile de presă luptă cot la cot cu opoziţia pentru a submina popularitatea lui Băsescu.

•Câteva poveşti compromiţătoare vor fi prezentate în campania de 30 de zile pentru suspendarea preşedintelui. Printre acestea, faptul că Omar Hayssam (omul care a organizat răpirea celor trei jurnalişti în Irak) va confirma că guvernul, la ordinele lui Băsescu, a ordonat plata unei răscumpărări de mai multe milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor.

•Cel mai interesat să-l îngenuncheze pe Băsescu era finanţatorul PNL Dinu Patriciu, care deţine mai multe publicaţii.

Citeşte mai jos textul integral al telegramei SUA:

Chirieac sustine ca popularitatea lui Basescu este deja in scadere. Chirieac a luat in deradere declaratia presedintelui ca ar avea sustinerea romanilor de rand, declaratie facuta in urma cu cateva saptamani in fara unui auditoriu compus din sefii misiunilor EU. „Poti sa iti imaginezi ca Basescu s-a laudat europenilor ca poza lui este in fiecare casa de la tara, asa cum spunea si Ceausescu!”. Chirieac a sustinut ca problemele cu bautura ale lui Basescu s-au inrautatit, iar consilierii sai se ataca reciproc. El a relatat ca directorul de comunicare Adriana Saftoiu a fost mustrata de presedinte pentru ca a dezvaluit jurnalistilor ca fosta sefa de cabinet si consiliera pe probleme politice, Elena Udrea, petrece ore in sir cu Traian Basescu in spatele usilor inchise. Doar cele mai puternice figuri din Partidul Democrat al lui Basescu, in special Ministrul de Interne Vasile Blaga si Ministrul Apararii Sorin Frunzaverde, pareau sa aiba puterea sa tina partidul unit.

Chirieac, un apropiat al lui Geoana si a altor membri ai PSD, a vorbit in termeni pozitivi de rolul important a lui Geoana, subliniind ca, in sfarsit, liderul PSD si-a intrat in ritm ca figura politica si comunicator. „Se comporta asa cum ar trebui, ca liderul adevaratei opozitii”, a spus Chireac. Jurnalistul a pretins ca forta motrice din PSD pentru suspendarea presedintelui este reprezentata de Grupul de la Cluj, o grupare importanta din PSD condusa de Ioan Rus, cel care l-a ajutat pe Geoana in 2006 sa devina presedintele partidului. L-a nominalizat pe aliatul lui Rus, strategul Vasile Dancu, drept creierul din spatele operatiunii de suspendare a presedintelui mai degraba decat fostul presedinte Iliescu si consilierul sau politic Hrebenciuc. Dancu este considerat inspiratia din spatele rebranduirii lui Geoana intr-un acerb si intransigent critic al lui Basescu.

Chirieac si-a mentinut parerea ca exista acum o coordonare activa intre liderii partidelor de opozitie si oligarhi care controleaza trusturile de presa de top de la nivel national cu scopul de a submina popularitatea lui Basescu. Desi patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu, a fost, la un moment dat, in relatii apropiate cu Basescu si a permis ca presedintele Romaniei sa primeasca o mediatizare consistenta a campaniei sale prezidentiale din 2004, Chirieac a prezentat cateva povesti compromitatoare care vor fi publicate in campania de 30 de zile pentru suspendare. El sustine ca o convorbire telefonica intre apropiati ai lui Omar Hayssam, omul de afaceri romano-sirian care a orchestrat rapirea celor trei jurnalisti romani din Bagdad in 2005, va confirma ca guvernul roman, la ordinele lui Basescu, a platit o rascumparare de mai multe milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor. S-a socotit ca asta va afecta serios sustinerea Washington-ului pentru Basescu. Alte alegatii serioase care vor aparea vor viza oficiali de rang inalt din jurul lui Basescu, inclusiv Sergiu Medar – consilierul pe probleme de securitate nationala, care ar fi fost implicat intr-o schema de comisioane care implica un producator european de avioane. Opozitia spera sa capitalizeze dezvaluirile recente despre stagiul lui Basescu ca reprezentant in portul din Antwerp din era Ceausescu, dar Chirieac a fost mai sceptic in privinta potentialului de impact asupra publicului din Romania. Alte afaceri si alte scheme, datand din perioada in care Basescu era primarul Capitalei, vor arata un tipar de afaceri controversate si plati nejustificate. Potrivit lui Chirieac, finantatorul partidului liberal, magnatul in energie Dinu Patriciu, care detine si cateva publicatii de top, era in mod particular interesat sa il ingenuncheze pe Traian Basescu

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: