Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, despre împrumutul FMI: Guvernul penibil al României se va milogi din nou!


Conform Wikileaks, in mai multe telegrame dintre Ambasada SUA din Romaniei si Departamentul de Stat al SUA, obtinute de Wikileaks, oficialii americani isi exprimau ingrijorarea privind situatia economica a Romaniei si faptul ca Guvernul Romaniei a adoptat un buget nerealist, prin care a marit pensiile si salariile in pragul crizei economice.

Într-o telegramă trimisă de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, către Departamentul de Stat al SUA, acesta comentează votul pe legea privind bugetul de stat, declarându-se îngrijorat că, deşi atât parlamentari ai PSD şi cei din cadrul PDL au adus argumente împotriva legii, catalogând-o drept „nerealistă” şi „nesustenabilă”, aceasta a fost aprobată cu 249 de voturi pentru şi doar 93 împotrivă.

De asemenea, susţine amabasadorul american, parlamentarii PSD „au fost induşi, în cele din urmă, să voteze în favoarea legii, prin includerea unui pachet suplimentar de 205 milioane de dolari care aveau să fie distribuiţi către guvernele locale în judeţele aflate sub controlul PSD”.

Din textul telegramei:

Dezbaterea parlamentară privind bugetul a fost pe alocuri incisivă, parlamentari ai opoziţiei din noul-înfiinţat PDL argumentând că bugetul de stat este nerealist şi nesustenabil. Cu toate acestea, legea bugetului de stat a trecut cu un confortabil vot de 249 pentru-93 împotrivă; votul asupra pachetului de buget de anul trecut a fost mult mai strict.

Chiar dacă parlamentarii PSD, au adus, de asemenea, argumente împotriva bugetului de stat, au fost induşi, în cele din urmă, să voteze în favoarea legii, prin includerea unui pachet suplimentar de 205 milioane de dolari care aveau să fie distribuiţi către guvernele locale în judeţele aflate sub controlul PSD.

Prin susţinerea bugetului final, PSD ar putea pretinde, de asemenea, că susţine majorarea pensiilor, o idee promovată de către partid vara trecută. În ciuda retoricii PDL despre bugetarea realistă, nimeni nu s-a opus legii privind bugetul de asistenţă socială, care conţine unele dintre cele mai mari creşteri ale cheltuielilor. Votul final a fost 342 la 0, cu două abţineri.

Într-o altă telegramă, ambasadorul Mark Gitenstein, arată că legea privind bugetul de stat pe 2008 a fost elaborată în interesul cetăţenilor, având scopuri ascunse electorale. Iar, prognozele Guvernului privind cheltuielile publice excesive sunt extrem de optimiste. Gitenstein crede că românii nu vor mai cădea pradă măsurilor populiste ale Guvernului pentru mult timp.

Din textul telegramei:

Legea Guvernului României privind bugetul pe 2008, plină de tot felul de bunătăţi populiste, a fost clar elaborată cu portofelele alegătorilor în minte – nicio surpriză, având în vedere alegerile succesive din următoarele 24 de luni. Nu se poate spune că bugetul reflectă doar noile realităţi din România: o economie în curs de dezvoltare bazată pe o creştere rapidă, care îşi permite recompensarea cetăţenilor într-un mod mai generos.

Pericolul este, desigur, că estimările Guvernului privind veniturile care să susţină toate aceste noi cheltuieli arată foarte, unii ar spune chiar, extrem, de optimist. Şi la o inflaţie ajunsă cu mult peste ţintele Băncii Centrale, condusă de creşterea continuă a preţurilor la produsele alimentare şi combustibil, mulţi români (în special pensionarii cu venit fix) vor crede că, chiar şi cu un ajutor bănesc mai mare şi alte pomeni nu pot ajunge foarte departe.

Despre acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mark Gitenstein afirmă că adevăratul motiv al ultimei vizite a şefului delegaţiei în România, Jeffrey Franks, a fost ieşirea de sub control a cheltuielilor publice şi oportunităţile ratate de Guvernul român, care nu a avut capacitatea de a lua măsuri concrete pentru ieşirea din criza economică. Ambasadorul american subliniază că, în loc să reformeze sistemul de pensii, actualul Guvern a mărit pensille, în plină criză. Mai mult, Guvernele anterioare s-au arătat la fel de ezitante şi nu au ştiut să profite de afluxul de fonduri europene.

Din textul telegramei:

Laitmotivul vizitei echipei de monitorizare a FMI a fost oportunităţile ratate, un punct la care şeful delegaţiei, Jeffrey Franks, a făcut aluzie la în termeni politicoşi, dar inconfundabili, în conferinţa de presă de încheiere. Acestea includ ieşirea de sub control a cheltuielilor din sectorul public, chiar în timp ce veniturile fiscale au rămas ridicate, în perioada boom-ului economic anterior din România.

Drept urmare, nu există niciun amortizor pentru durerea provocată de prăbuşirea economică şi reducerea personalului şi a altor reduceri necesare în cazul în care Guvernul României are de gând să rămână pe linia de plutire. În loc să direcţioneze taxele fiscale către investiţiile de capital, oportunitatea politică, planificarea precară şi inerţia birocratică duc mai degrabă la sume mai mari de bani destinate consumului curent. În loc să reformeze sistemului de pensii, pensiile au fost ridicate.

Companiile de stat, aflate pe pierdere, nu au fost restructurate şi vândute în timpul boom-ului economic, îngreunând situaţia Guvernului României, cu un sector de stat mult prea mare şi cheltuieli structurale pe care nu şi le poate permite. În fine, cel mai mare păcat, a fost eşecul de a accesa şi cheltui fondurile structurale ale UE.

Abia acum, în mijlocul unei crize, Guvernul României lucrează serios la obţinerea de fonduri pre şi post-aderare. Dacă guvernele anterioare (şi actualul Guvern) nu ar fi ezitat în ultimii ani, economia românească ar fi primit acum un imbold mare datorită afluxului de fonduri europene, şi nu s-ar fi găsit într-o criză serioasă.

Gitenstein compară, într-o altă telegramă trimisă către SUA, Guvernul României cu o raţă care şchioapătă şi cere, din nou, FMI să fie indulgent şi să-i mai ofere o şansă, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional a mai dat dovadă, anterior, de clemenţă faţă de România, revizuind acordul aflat în vigoare şi fiind de acord ca banii FM să fie utilizaţi pentru cheltuieli directe ale Guvernului.

Din textul telegramei:

FMI s-a arătat deja indulgent faţă de România în acest an, ca răspuns la gravitatea recesiunii, modificând acordul la un deficit bugetar aproape dublu faţă de cel convenit anterior şi a căzut de acord să permită ca banii FMI să fie utilizaţi pentru cheltuielile directe ale Guvernului român.

Guvernul din România, care arată ca o raţă şchioapă, pledează pentru indulgenţă din nou, argumentând că merită următoarea tranşă de bani doar pe baza unor obiective tehnice îndeplinite prin septembrie, recunoscând, în acelaşi timp, că nu se poate duce la bun sfârşit reformele legislative majore promise în 2009.

În plus, Guvernul român nu poate să asigure FMI cu privire la acţiunile reale ce vor urma, deoarece construirea următorului guvern ar putea rămâne nerezolvată săptămâni întregi. Flexibilitatea FMI a rezultat, în parte, din recunoaşterea faptului că recesiunea profundă a fost determinată de mai mulţă factori, exceptând controlului direct al Guvernului României.

De data aceasta, însă, impasul privind reformele structurale ţine doar de chestiuni de politică internă. FMI va trebui să evalueze cu atenţie dezavantajele în cazul în care refuză să îi ofere bani României, comparativ cu potenţialele dezavantaje privind propria credibilitate, dacă îi oferă o nouă şansă României.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: