Taubman despre Băsescu: “În acest om să nu ai încredere niciodată”- Silviu Craescu: Traian Basescu nu si-a respectat angajamentele, iar partea americana a facut eforturi enorme pentru a-l proteja.


In urma publicarii cablogramelor trimise de ambasada S.U.A. Departamentului de Stat american, revista Q Magazine l-a intervievat pe Silviu Craescu, angajatul special si personal al ambasadorilor S.U.A. la Bucuresti chiar in perioada mandatului Taubman. Cum erau redactate, cum se culegeau informatiile si cum se implicau diplomatii americani in viata politica romaneasca? Cititi, in exclusivitate, intr-un interviu publicat de Q Magazine.

Q Magazine: Ati fost, chiar in perioada mandatului ambasadorului Nicholas Taubman, seful administrativ al ambasadei. Cum se trimiteau aceste cablograme?

Silviu Craescu: Ca sa va raspund la intrebare, mai intai, ar trebui sa fac precizarea ca am fost angajatul special si personal al reprezentantior presedintilor americani in Romania, respectiv, al ambasadorilor S.U.A. la Bucuresti, E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman si al E.S. Dl. Mark Henry Gitenstein, care aveau statut special de presedinti americani in Romania, conform scrisorilor de acreditare, in perioada 2006-2010. Ambii ambasadori americani la Bucuresti au fost desemnati politic de catre cele doua administratii, cea republicana si cea democrata.

Am fost angajat ca administrator, deoarece in nomenclatorul de meserii nu exista pozitia pentru care am fost numit si, conform actelor inregistrate la ITMB, rezulta ca am avut doar functii administrative. In realitate, am avut in atributii organizarea protocolului oficial, securitatea personala a ambasadorilor S.U.A .si a familiilor acestora. In special am avut rolul de advisor personal si ultim aparator in caz de atac terorist al ambasadorilor S.U.A.

Dupa ce am fost acceptat in aceasta calitate, in urma unor investigatii drastice din partea USSS si a altor agentii americane si, mai apoi, a serviciilor partenere din Romania, am fost informat ca voi lucra pe teritoriul american si ca oricand ma voi supune legislatiei americane in cazul in care as divulga informatii „sensibile” sau „secrete” oricarei alte persoane sau institutii. Datorita statutului meu privilegiat, am avut mereu acces la documente si am participat la discutii confidentiale, deoarece nimeni nu putea ajunge in apropierea ambasadorilor S.U.A. fara a fi escortat de mine. Am cunoscut, astfel, cu ocazia evenimentelor si a actiunilor de stat americane, desfasurate la resedinta ambasadorilor S.U.A., clasa politica americana precum si sefii tuturor serviciilor de securitate nationala din S.U.A. si din Romania. Ambasadorii S.U.A. au avut cele mai interesante discutii, in privat, cu Dl. John Negroponte – seful NSA si cu Presedintele S.U.A., Dl. George Bush.

Am avut aceasta onoare deoarece, impreuna cu ambasadorii si cu departamentul de Protocol si RSO de securitate diplomatica, m-am ocupat de asigurarea tuturor conditiilor de confort si de protectia si securitatea activa, cu ocazia vizitelor incognito sau oficiale ale acestora si a delegatiilor care ii insoteau in Romania. Totodata, am cules informatii de tip OSINT si am redat in sinteza aceste informatii ambasadorilor S.U.A., in special verbal, in discutiile deschise directe neoficiale cu privire la diverse miscari politice din Romania. Astfel am contribuit activ la modelarea unei fise pentru fiecare politician, om de afaceri sau companie care ar fi reprezentat interes pentru diplomatia americana.

AMERICANII AU FACUT EFORTURI PENTRU A-L PROTEJA PE TRAIAN BASESCU

Q: Cine le redacta? Si care era mecanismul?

S.C.: Referitor la aceste cablograme, va pot spune doar ca sunt redactate de adjunctul sefului misiunii diplomatice americane, Dl. Taplin, diplomat de cariera, si de consilierul politic Dl. Tanoe, ofiter politic, dar in fapt consilier – apropiat de CIA -, care a fost foarte activ in perioada premergatoare campaniei prezidentiale din Romania in anul 2009, desfasurand actiuni (contrare intereselor diplomatice) fata de reprezentantii partidelor din opozitie, PSD si PNL, avand acordul statului sau.

Ori de cate ori situatia politica din Romania impunea o informare a Departamentului de Stat american, avea loc un consiliu in trei si se facea o sinteza cu informatii din ziare si informatii OSINT. Informatiile, in marea lor majoritate, erau luate din ziare in limba engleza si completate, ulterior, cu informatiile aflate, in principal, din discutiile cu membrii clasei politice din Romania. Aceste informatii erau mai intai verificate, apoi discutate in context si, ulterior, erau completate de ofiterul politic Tanoe si contrasemnate de Dl. Mark Taplin si ambasadorul S.U.A. Fac referire acum la E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman, un multimiliardar american, care, chiar daca nu era un un diplomat de cariera, era un mason de cel mai inalt rang in America si cunoastea realitatiile din Romania mai bine decat oricare alt diplomat american aflat vreodata la post in Romania.
Eminenta cenusie a acestor cablograme este Dl. Taplin, un american cu suflet de roman. Astazi, daca aceste cablograme ar fi facute, le-ar intocmi adjunctul ambasadorului, ofiterul politic, si semnate de ambasador.

Q: De cate ori se vedea ambasadorul Taubman cu Mircea Geoana?

S.C.: Ambasadorul S.U.A., E.S. Dl . Taubman, se intalnea deseori cu domnul Mircea Geoana, deoarece era presedintele celui mai mare partid din opozitie din Romania. Exista intre ei o prietenie deschisa si profunda, bazata pe respect.

Q: Dar cu presedintele Traian Basescu?

S.C.: In perioada 2006-2007 se intalnea foarte des cu presedintele Basescu, mai ales la Palatul Cotroceni, cand doamna Saftoiu lucra la Administratia Prezidentiala. Apoi, dupa 2007, mai ales, dupa etapa suspendarii din functie a Presedintelui Romaniei, a aparut o raceala intre cei doi, din cauza ca domnul presedinte Traian Basescu nu si-a respectat angajamentele, iar partea americana a facut eforturi enorme pentru a-l proteja.

FOSTI ANGAJATI AI CIA FACEAU AFACERI CU DINU PATRICIU

Q: Cablogramele aparute in presa va par reale?

S.C.: O parte din ele sunt parca spuse de mine cuvant cu cuvant, altele sunt hilare si cred ca sunt informatii voit eronate si necredibile. Nu se vorbeste deloc despre americani, mai ales cei din anturajul Dlui Cheaney, vice-presedintele american in mandatul Bush, sau fosti angajati ai CIA deveniti oameni de afaceri. Acestia faceau afaceri cu Dl. Dinu Patriciu si, mai ales, cu statul roman. Si nimic despre afacerea Bechtel! Sau despre faptul ca o parte a fostilor guvernanti ar fi pro-rusi etc… Acest lucru e o tampenie acreditata de consilierii prezidentiali ai presedintelui Traian Basescu, dar care a dat de gandit la Washington. Deviza Palatului Cotroceni: „Ori noi cu voi, ori ei cu Moscova”. Sunt sigur ca multe dintre cablograme, referitoare la faptul ca in Romania exista membrii ai guvernului pro-rusi, sunt regizate. Domnul Mircea Geoana nu a fost niciodata pro-rus, dar a fost tradat de proprii membri grei ai partidului sau, care declarau in fata americaniilor ca Geoana e slab ca presedinte si ca pe ei nu ii intereseaza cine iese presedinte al Romaniei, cat timp PSD isi pastreaza cota de 33% in teritoriu.

Q: In ce fel se implicau ambasadorul sau alti oficiali ai ambasadei in politica Romaniei? Dar in relatiile comerciale?

S.C.: Toti ambasadorii S.U.A. in Romania, dupa 1990, s-au implicat in politica de stat a Romaniei prin mesaje si actiuni care au modelat parteneriatul strategic actual cu NATO, care au dus la punerea in functii cheie a unor demnitari romani, astfel incat S.U.A. sa detina parghiile necesare asigurarii intereselor sale zonale privind vanzarea de tehnica militara veche, sau care au adus avantaj companiilor americane gen Ford, Bechtel, Polaris, Smisthfield, etc.. „Omul nostru potrivit, activat la momentul potrivit”.

Cei mai activi au fost ambasadorul Guest si ambasadorul Moses. Acestia au adus companii mari in Romania, precum XEROX si GlaxoSmithKline etc… Iar la unele dintre aceste companii au fost angajati ca si consultant externi.

In relatiile comerciale, oricare ambasador al S.U.A. organiza discutii cu membrii guvernului Romaniei si cu directorii companiilor americane interesate sa investeasca in Romania. Cautau mereu sa obtina garantii de stat ca baza de incepere a discutiilor privind aducerea de know-how in Romania si cautau metode si strategii de inselare a vigilentei E.U.

TAUBMAN L-A URAT PE BASESCU

Q: Ce ati vazut, de-a lungul permanentei dvs. la ambasada, si vi s-a parut straniu?

S.C.: In timpul activitatii mele la resedinta oficiala a ambasadorilor S.U.A. la Bucuresti am avut ocazia sa asist la momente foarte jenante si delicate in materie de diplomatie si chiar actiuni specifice de spionaj intre cei doi parteneri strategici Romania – S.U.A. Am asistat la turnatorii, minciuni si chiar razboaie intre „gasti” formate din demnitarii acestei natiuni, in fata oficialitatiilor americane, care au acceptat sa ajute numai politicienii care le sustin interesele si politica de stat. As putea spune ca am asistat chiar la acte de inalta tradare, depinde din ce parte sunt privite aceste lucruri si fapte. Dar ce mai conteaza?

Niciodata S.U.A. nu ne-au privit ca Partener, ci doar ca Aliat conjunctural. Precis maine o sa iasa pe post cineva de la ambasada S.U.A. si a sa spuna ca alianta, aliatul etc… avem un parteneriat. Dar nimeni nu vorbeste de intelegerea pe care Romania o are cu S.U.A., ca niciun soldat american sa fie judecat pe teritoriul Romaniei sau sa se supuna Curtii de Justitie de la Haga.

Practic, daca maine un soldat american, sau nu numai, primeste ordin sa ma omoare si reuseste, acesta este scos din tara cu ajutorul ambasadei S.U.A. la Bucuresti si cu acordul autoritatilor romane. Si este facut scapat. As putea sa relatez mult mai multe lucruri, daca cineva ar putea asigura securitatea familiei mele.

Q: Ambasadorul il prefera pe Traian Basescu in functia de presedinte?

S.C.: Ambasadorul S.U.A., E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman, a fost omul care l-a urat pe Traian Basescu cel mai mult dar, in acelasi timp, l-a si ajutat sa ramana ceea ce este. In discutiile deschise private avute cu domnul ambasador acesta mi-a relatat mai multe episoade in care domnul Traian Basescu l-a tras in piept. Mi-a spus verbal, citez: „In acest om sa nu ai incredere niciodata”. Alta data mi-a spus, citez, ca Traian Basescu „Este cel mai bogat presedinte pe care l-a avut Romania”. Dupa revenirea acestuia in functia de sef al statului roman, domnia sa mi-a spus ca, din acel moment, nu mai este niciodata disponibil pentru presedintele meu, motivandu-mi si de ce.

Am vazut membri ai familiei prezidentiale din Romania in situatii jenante si iresponsabile, implicati in schimbul de note si scrisori intre un presedinte suspendat si ambasadorul in functie. In seara destituirii presedintelui din functie de catre Parlament, am vazut un presedinte intr-o stare de agitatie caracteristica unui om aflat sub influenta bauturilor alcoolice, mirosind a bautura, care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al resedintei ambasadorului S.U.A., deoarece nu avea permis de acces aprobat si nicio functie oficiala. A fost deruta! A venit atunci, in jur de ora 18.30, fara escorta SPP, insotit doar de o masina blindata de la SPP cu sofer, si a cerut sa-l vada pe seful meu. Am vazut un presedinte suspendat foarte slab, moale, aflat intr-o stare de intensa emotie si frica, plangand si fumand in acelasi timp, incercand sa se imprieteneasca cu mine si asteptand afara, langa garaj, pana cand a fost primit de ambasador in casa. Atunci a cerut ajutorul S.U.A. si a promis multe!!!!

AMERICANII PLATEAU PENTRU INFORMATII

Q: Ambasada platea pentru informatii?

S.C.: Da. Fireste ca platea, si nu o facea la vedere, dar puteti vedea ca majoritatea functionarilor publici din aparatul de stat din Romania, care reprezinta un vector de interes pentru S.U.A., sunt platiti prin diplome si calificari facute in institutii americane, prin programe platite de S.U.A. Cel mai adesea, am vazut sume mari de bani, in dolari, sume cash, transportate afara din Romania de ambasadorii S.U.A., dar nu prin valize diplomatice. Aceste sume de bani erau ascunse printre lucruri si bagajele personale, care nu sunt controlate de autoritatile statului roman, din motive de imunitate diplomatica. Va pot spune doar ca „Banii” proveneau din nordul tarii si ajungeau undeva sus, la Washington DC.

Acum, la mare moda in randul familiilor ambasadorilor S.U.A., este scoaterea din tara, in mod oficial, a mobilelor vechi, tablouri si antichitati.

Am asistat la discutii private, in cadru securizat, unde erau sugerate persoanele care urmau sa fie desemnate si, mai apoi, validate de Parlament ca sefi de servicii secrete in Romania, avand girul partenerului american, altfel nu se putea.

Am vazut elita clasei politice actuale pro -Traian Basescu, precum si analisti politici si jurnalisti de mare calibru, care duc la rang de cinste barfa marunta.

Q: Ce persoane publice frecventau Ambsada S.U.A.?

S.C.: Consilieri prezididetiali si jurnalisti, adusi pe usa din dos, ca sa nu ii vada cineva, si multi, multi parlamentari ai puterii si directori ai unei institutii pro PD-L, Pro Traian Basescu. Am vazut elite ale „Societatii Civile” din Romania care produceau dovezi asimilate serviciilor speciale, care aveau drept scop murdarirea imaginii unui candidat la scaunul de presedinte al Romaniei. Am vazut consultanti politici platiti de partide aflate in competitie, care isi dadeau mana si tradau, cu girul ambasadorului S.U.A. la Bucuresti.

Am vazut biletele „uitate din greseala” la un breakfast de reprezentanti ai serviciilor secrete interne, dupa discutii cu ambasadorul S.U.A. la Bucuresti, care ajung, intamplator, la seful partidului din opozitie.

Am auzit discutii in care oficialilor americanilor le parea rau ca au sustinut alegerea Procurorului General al Romaniei si ca alegerea acestuia nu a dat roade.

Oficialii americani, in discutiile private, au cochetat cu idea ca cel mai bun presedinte pentru Romania ar fi fost domnul Crin Antonescu, dar a fost pacat ca acesta nu era sustinut de un partid mare, la aceea data.

Oficialii americani au reiterat mereu idea ca cel mai bun prim-ministru al Romaniei, dupa Dl. Adrian Nastase, a fost Dl. Tariceanu care, practic, a dat tot ceea ce America a cerut, dar care a facut o gafa de proportii in razboiul cu presedintele Traian Basescu, cerand, impreuna cu Dl. Melescanu si cu Dl. Vosganian, in mod nejustificat in viziunea americana, aducerea acasa a trupelor din Irak.

Practic, din acel moment, cei 3 au devenit automat pro-rusi si l-au reinventat pe domnul Traian Basescu. Acesta, desi cazuse in dizgratia S.U.A., a revenit, astfel, surprinzator, ca aliat.

Am dat aceste detalii deoarece consider ca adevarul trebuie spus, indiferent de consecinte.

Astept ca opinia publica din Romania sa ma protejeze impotriva provocarilor si actiunilor puterii actuale portocalii si ale S.U.A., care vor urma. Ca sa il parafrazez pe Mircea Badea: „Ma astept la orice, doar traim in Romania!”.
Sursa: Q Magazin
•“Cablogramele sunt redactate de adjunctul şefului misiunii diplomatice americane, Dl. Taplin, diplomat de carieră, şi de consilierul politic Dl. Tanoe, ofiţer politic. […] Ori de câte ori situaţia politică din România impunea o informare a Departamentului de Stat american, avea loc un consiliu în trei şi se făcea o sinteză cu informaţii din ziare şi informaţii OSINT. Informaţiile, în marea lor majoritate, erau luate din ziare în limba engleză şi completate, ulterior, cu informaţiile aflate, în principal, din discuţiile cu membrii clasei politice din România. Aceste informaţii erau mai întâi verificate, apoi discutate în context şi, ulterior, erau completate de ofiţerul politic Tanoe şi contrasemnate de Dl. Mark Taplin şi ambasadorul SUA. Eminenţa cenuşie a acestor cablograme este Dl. Taplin, un american cu suflet de roman”

•“O parte din ele sunt parcă spuse de mine cuvânt cu cuvânt, altele sunt hilare şi cred că sunt informaţii voit eronate şi necredibile. Nu se vorbeşte deloc despre americani, mai ales cei din anturajul Dlui. Cheaney, vice-preşedintele în mandatul Bush, sau foşti angajaţi ai CIA deveniţi oameni de afaceri. Aceştia făceau afaceri cu Dl. Dinu Patriciu şi, mai ales, cu statul român. Şi nimic despre afacerea Bechtel! Sau despre faptul că o parte a foştilor guvernanţi ar fi pro-ruşi. Acest lucru e o tâmpenie acreditată de consilierii prezidenţiali ai preşedintelui Traian Băsescu, dar care a dat de gândit la Washington. Deviza Palatului Cotroceni: Ori noi cu voi, ori ei cu Moscova”

•“Toţi ambasadorii SUA s-au implicat în politica de stat a României prin mesaje şi acţiuni care au modelat parteneriatul strategic actual cu NATO, care au dus la punerea în funcţii cheie a unor demnitari romani, astfel încât SUA să deţină pârghiile necesare asigurării intereselor sale zonale privind vânzarea de tehnica militară veche, sau care au adus avantaj companiilor americane gen Ford, Bechtel, Polaris, Smithfield”

•“Am avut ocazia să asist la momente foarte jenante şi delicate în materie de diplomaţie şi chiar acţiuni specifice de spionaj între cei doi parteneri strategici România – SUA. Am asistat la turnătorii, minciuni şi chiar războaie intre „găşti” formate din demnitarii acestei naţiuni, în fata oficialitatiilor americane, care au acceptat să ajute numai politicienii care le susţin interesele şi politica de stat. Aş putea spune că am asistat chiar la acte de înaltă trădare. […] Niciodată S.U.A. nu ne-au privit ca partener, ci doar ca aliat conjunctural. […] Nimeni nu vorbeşte de înţelegerea pe care România o are cu SUA., ca niciun soldat american să fie judecat pe teritoriul României sau să se supună Curţii de Justiţie de la Haga”

•“Ambasadorul SUA., E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman, a fost omul care l-a urât pe Traian Băsescu cel mai mult, dar în acelaşi timp l-a şi ajutat să rămână ceea ce este. În discuţiile deschise private avute cu domnul ambasador acesta mi-a relatat mai multe episoade în care domnul Traian Băsescu l-a tras în piept. Mi-a spus verbal, citez: „În acest om să nu ai încredere niciodată”. Altă dată mi-a spus, citez, ca Traian Băsescu este cel mai bogat preşedinte pe care l-a avut România”

•“Am văzut membri ai familiei prezidenţiale din România în situaţii jenante şi iresponsabile, implicaţi în schimbul de note şi scrisori între un preşedinte suspendat şi ambasadorul în funcţie. În seara destituirii preşedintelui din funcţie de către Parlament, am văzut un preşedinte într-o stare de agitaţie caracteristică unui om aflat sub influenţa băuturilor alcoolice […] care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al reşedinţei ambasadorului SUA., deoarece nu avea permis de acces aprobat şi nicio funcţie oficială. A fost derută! A venit atunci, în jur de ora 18.30, fără escortă SPP, însoţit doar de o maşină blindată de la SPP cu şofer. Am văzut un preşedinte suspendat foarte slab, moale, aflat într-o stare de intensă emoţie şi frică, plângând şi fumând în acelaşi timp, încercând să se împrietenească cu mine şi aşteptând afară, lângă garaj, până când a fost primit de ambasador în casă. Atunci a cerut ajutorul SUA şi a promis multe!”

•“Fireşte că (n.r. ambasada) plătea (n.r. pentru informaţii), şi nu o făcea la vedere, dar puteţi vedea că majoritatea funcţionarilor publici din aparatul de stat din România, care reprezintă un vector de interes pentru SUA., sunt plătiţi prin diplome şi calificări făcute în instituţii americane. Cel mai adesea, am văzut sume mari de bani, în dolari, transportate afară din România de ambasadorii SUA, dar nu prin valize diplomatice. Aceste sume de bani erau ascunse printre lucruri şi bagajele personale, care nu sunt controlate de autorităţile statului român, din motive de imunitate diplomatică. Vă pot spune doar ca „banii” proveneau din nordul ţării şi ajungeau undeva sus, la Washington DC. […] Am asistat la discuţii private, în cadru securizat, unde erau sugerate persoanele care urmau să fie desemnate şi, mai apoi, validate de Parlament ca şefi de servicii secrete în România, având girul partenerului american, altfel nu se putea”

•“Am văzut elite ale societăţii civile din România care produceau dovezi asimilate serviciilor speciale, care aveau drept scop murdărirea imaginii unui candidat la scaunul de preşedinte al României. Am văzut consultanţi politici plătiţi de partide aflate în competiţie, care îşi dădeau mâna şi trădau, cu girul ambasadorului S.U.A. la Bucureşti. Am văzut biletele „uitate din greşeală” la un breakfast de reprezentanţi ai serviciilor secrete interne, după discuţii cu ambasadorul S.U.A. la Bucureşti, care ajung, întâmplător, la şeful partidului din opoziţie. Am auzit discuţii în care oficialilor americanilor le părea rău că au susţinut alegerea Procurorului General al României şi că alegerea acestuia nu a dat roade. Oficialii americani, în discuţiile private, au cochetat cu idea ca cel mai bun preşedinte pentru România ar fi fost domnul Crin Antonescu, dar a fost păcat că acesta nu era susţinut de un partid mare, la aceea data”

•“Oficialii americani au reiterat mereu ideea că cel mai bun prim-ministru al României, după Dl. Adrian Năstase, a fost Dl. Tariceanu care, practic, a dat tot ceea ce America a cerut, dar care a făcut o gafă de proporţii în războiul cu preşedintele Traian Băsescu, cerând, împreună cu Dl. Melescanu şi cu Dl. Vosganian, în mod nejustificat în viziunea americană, aducerea acasă a trupelor din Irak. Practic, din acel moment, cei trei au devenit automat pro-rusi şi l-au reinventat pe domnul Traian Băsescu. Acesta, deşi căzuse în dizgraţia SUA, a revenit, astfel, surprinzător, ca aliat”

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: