Rochia purtată de prinţesa Kate Middleton la întâlnirea cu prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a fost creată la o fabrică de textile din Ferentari păzită de doi maidanezi. în imediata apropiere a unei comune locuite de ţigani, unde, anul trecut, o fată de 10 ani a rămas însărcinată în urma unei relaţii sexuale cu vărul ei. Greg Muttitt: „ar trebui să verifice că oamenii care îi fac hainele câştigă un salariu decent”


Rochia a costat-o pe prinţesă echivalentul salariului pe care îl câştigă croitoresele de-aici într-o lună de zile. Adică puţin peste 200 de euro.
Acum, strada Sadului, din Ferentari, unde este localizată croitoria, a devenit loc de pelerinaj nu doar pentru jurnaliştii care vânează o portiţă deschisă pentru a vedea atelierul în care se produce celebra rochie, ci şi pentru vecini, care au devenit brusc curioşi să afle ce se întâmplă în spatele gardului de tablă. Ba chiar pun întrebări mai multe decât toată presa la un loc. “Cine a gândit modelul rochiei, domnule? A înnebunit pe toată lumea. Oare au un punct de vânzare şi la noi, sau doar exportă?”, se întreba azi una dintre femeile care locuieşte vizavi de fabrică.

Cei care au făcut croitoria celebră peste tot în lume au fost jurnaliştii de la Daily Mail, într-un reportaj publicat astăzi. Nimic rău până aici, doar că aceştia au publicat o poză cu un depozit sărăcăcios şi abandonat în care a funcţionat o fabrică de ciocolată, şi nu adevărata hală în care se lucrează.

Jurnaliştii de la Daily Mail au aflat că atelierele brandului preferat al Ducesei se află într-o suburbie a Bucureştiului. Angajatele de acolo sunt plătite cu 1,14 euro pe oră, respectiv circa 5 lei pe oră, cu mult mai puţin decât alte muncitoare din estul Europei. Realizarea rochiei de culoarea nisipului pe care a purtat-o soţia prinţului William nu a costat mai mult de 17 euro.

Româncele nu știu pentru cine cos hainele. Cele mai multe dintre ele nici nu auziseră de Kate Middleton până săptămâna trecută. Au, însă, o mulțumire: „Este foarte frumos că un lucru mic pe care îl fac aici ajunge într-o sală de bal, undeva în lume”.
Croitoresele sunt mulțumite, însă, cu banii pe care îi primesc. Una dintre ele spune că salariul de 168 de lire pe lună este mai mare decât salariul minim din România.

ferentari

ferentari

Juliana Haita, o angajată care lucrează de 15 ani pentru Rimcor Ex, nu se plânge de condiţiile în care lucrează, ba mai mult, le numeşte decente. „Aceste lucruri sunt normale pentru mine. Sunt obişnuită cu aşa ceva”, a explicat femeia. O obiecţie adusă de Haita sunt temperaturile mari din timpul verii, însă a explicat că toţi angajaţii primesc o jumătate de oră de pauză în plus în acea perioadă.

Angajatele au aflat cu această ocazie că soţia prinţului William a purtat o creaţie făcută de mâinile lor. „Mă bucur să ştiu că un lucru mic pe care eu îl fac aici, ajunge într-o sală de bal, undeva în lume”, a declarat Haita.

O altă angajată a atelierului a descris condiţiile ca fiind bune. „Este normal. M-am obişnuit”, spune ea. Însă femeia a adăugat că, vara, temperatura în atelier ajunge la 30 de grade Celsius. Atunci, angajatele au dreptul la o pauză suplimentară de jumătate de oră.

Răspunsurile rămân încă secrete, pentru că patronul fabricii este de negăsit. Probabil gândeşte un plan nou de afaceri, pentru că această pupularizare l-ar putea îmbogăţi peste noapte, dacă ar fi să ne luăm după numărul de cereri pentru această rochie. Plus că preţul ei s-a triplat la fel de brusc pe site-ul magazinelor online.

Jurnaliştii britanici nu au uitat să precizeze că fabrica se află în imediata apropiere a unei comune locuite de ţigani, unde, anul trecut, o fată de 10 ani a rămas însărcinată în urma unei relaţii sexuale cu vărul ei.

Proprietarul atelierului, Ioan Palea, a spus că a primit o inspecţie de la Ministerul Muncii, care a conchis că totul este în regulă. Însă Greg Muttitt, de la asociaţia antisărăcie War on Want, spune: „Kate Middleton susţine moda britanică – din nefericire, în detrimentul muncitorilor din străinătate”. „Dacă ea vrea cu adevărat să susţină moda britanică, ar trebui să verifice că oamenii care îi fac hainele câştigă un salariu decent”, subliniază el.

Şi Sharan Burrow, de la un sindicat important, spune că societăţile străine care cumpără din România ar trebui să se asigure că oamenii care fac produsele sunt trataţi corect.

De exemplu, pe eBay aceasta se vinde acum cu aproape 700 de euro. Asta în timp ce alţii se gândesc să reproducă modelul şi s-o vândă mai ieftin, la 34 de euro, mizând că vor face o avere datorită cererii mari.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: