Traian Băsescu: „Abdicarea Regelui Mihai, un act de trădare” – Adrian Cioroianu: „domnul preşedinte Băsescu probabil vrea să facă apel la cei din electoratul român care se simt mai apropiaţi de mareşalul Antonescu decât de Regele Mihai şi a plecat de la ideea că cei care sunt favorabili legendei lui Ion Antonescu sunt mai numeroşi decât cei care sunt favorabili legendei Regelui Mihai”, a declarat, pentru adevarul.ro, Adrian Cioroianu.” – Preşedintele GDS, Radu Filipescu: „Nici măcar cele mai radicale comunităţi evreieşti nu i-au reproşat ceva Regelui” – Andrei Ţăranu: „Traian Băsescu se declară fascist”


Regele Mihai Gheorghe Gheorghiu-Dej I9 MAI 1947

Regele Mihai Gheorghe Gheorghiu-Dej I9 MAI 1947

Peste o sută de ziare străine, printre care prestigioasele publicaţii „The Washington Post” şi „The New York Times”, au preluat insultele preşedintelui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai, pe care le-au catalogat drept „un atac furibund” împotriva unui fost monarh ce se bucură de popularitate în România.

Astfel, presa americană a relatat pe larg comentariile şeful statului român. Ziarul „Seattle Times”, revista „Forbes”, Yahoo!, dar şi „The Boston Globe” scriu că Traian Băsescu este încolţit politic după ce opoziţia şi UDMR au refuzat planul său de reorganizare teritorială a României. Ziariştii de la publicaţiile amintite notează că Regele Mihai se bucură de popularitate, iar rolul său în istoria ţării este apreciat de români.

Atacul lui Băsescu aminteşte de era comunistă când liderii ţării erau vehemenţi împotriva Regelui, pe care îl considerau un duşman, scrie „The Associated Press”.

Ana Pauker Regele Mihai

Ana Pauker Regele Mihai

Preşedintele României a lansat un atac furibund împotriva fostului conducător al ţării, Regele Mihai, acuzându-l că este responsabil pentru Holocaustul din România, şi numindu-l „slugă la ruşi”, arată, la rândul său, „The New York Times”.

Într-un interviu la postul de televiziune B1, miercuri seara, Băsescu a declarat că Regele Mihai a fost şeful statului în timpul regimului pro-fascist al dictatorului mareşalul Ion Antonescu – care a fost prim-ministru între 1940 şi 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial. Băsescu susţine că Regele ar trebui, de asemenea, să fie considerat responsabil pentru moartea a 280.000 evrei şi 11.000 de ţigani.

În 1944, când România era aliată cu fasciştii lui Hitler, Regele Mihai a organizat o lovitură de stat împotriva lui Antonescu, şi România a întors armele în faţa foştilor aliaţi germani.

Băsescu l-a numit pe Regele Mihai „slugă la ruşi”, în interviul de la B1, adăugând că abdicarea sa – forţată de către comuniştii prosovietici în decembrie 1947 – a fost „un act de trădare”.

În noiembrie 1947, cu comuniştii la putere în România şi în regiune, monarhii din Europa de Est au început să se mute în Europa de Vest. Regele Mihai a surprins prin revenirea sa la Bucureşti, după ce a participat la nunta regală a prinţesei Elisabeta şi prinţul Philip în Marea Britanie.

O lună mai târziu, guvernul prosovietic comunist i-au spus că dacă nu-şi semnează abdicarea, 1.000 de români vor fi executaţi. El a abdicat pe 31 decembrie 1947 şi a început o viaţă de exil în Marea Britanie şi Elveţia. Regele Mihai şi-a redobândit cetăţenia în 1997.

Comentariile lui Băsescu i-au şocat pe români, care-l respectă pe fostul monarh, şi îi laudă rolul în istorie. Poziţia lui Băsescu a amintit de era comunistă când Mihai a fost deconsiderat de regimul comunist şi rolul său a fost minimalizat.

Regele Mihai Gheorghe Gheorghiu-Dej 1947

Regele Mihai Gheorghe Gheorghiu-Dej 1947

Relaţiile între Băsescu şi Regele Mihai au devenit tensionate după ce ginerele fostului suveran, Principele Radu, a anunţat că va candida pentru Preşedinţia ţării la alegerile din 2009.

Preşedintele Băsescu se află într-o poziţie dificilă, întrucât planurile sale de a reorganiza teritoriul românesc au fost respinse de către partidele de opoziţie, dar şi de un partid etnic maghiar, aflat la guvernare.

Regele Mihai, care va împlini 90 de ani în octombrie, este unul dintre puţinii lideri din al doilea Război Mondial aflat în viaţă şi care a avut relaţii bune cu comunitatea evreiască când era pe tron.
–––
Mesajul Prinţului Charles către Regele Mihai I
În urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai I a devenit Rege al României pentru a doua oară, după cum se arată în biografia Familie Regale a României. Peste şapte ani însă, la 30 decembrie 1947, sub ameninţarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuti de comunişti, Regele Mihai I a fost forţat să abdice şi să aleagă calea exilului.M.S. Mihai I de România este ultimul suveran în viaţă care a trăit vremurile celui de al doilea Război Mondial, iar marile familii regale ale lumii îi poartă un respect deosebit.

Iată spre exemplu ce îi scria acum zece ani moştenitorul tronului britanic Prinţul Charles, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viaţă, mesaj postat de jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său :

“Pare un lucru extraordinar că Mihai împlineşte vârsta de optzeci de ani!

Pentru că îl cunosc de la începutul vieţii mele – şi pentru că l-am văzut la, practic, toate sărbătorile familiei noastre de la Încoronarea mamei încoace – cred că am o mică idee despre ceea ce a trebuit să îndure de-a lungul vieţii sale.

Inima mea se sfâşie pentru Mihai şi Ana când ştiu prin ce teribile încercări şi necazuri au trebuit să treacă.

Inima mea a suferit, de asemenea, pentru români, ale căror vieti, tradiţii şi bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru un număr de ani.

În faţa acestor orori şi alienări de neînţeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El şi-a păstrat întotdeauna umanitatea sa de om de stat, valorile lui de civilizaţie şi liniştea sa întelegătoare. El a rămas, pentru mulţi români, o lumină de speranţă în întuneric şi conaţionalii lui pot acum, în sfârşit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atîţia ani de minciuni şi propagană.

Fii binecuvîntat, Mihai, şi la mulţi ani!

Cu drag, vărul tău,
Charles
––––-
Preşedintele GDS, Radu Filipescu, a declarat pentru gândul că există o „mică contradicţie” între Raportul asumat de preşedinte în 2006 şi declaraţiile de acum. „Nu ştiu pe ce studii istorice s-a bazat preşedintele Băsescu”, a precizat fostul membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Acesta a pledat pentru un respect mai mare faţă de conducători: „Poate îi criticăm prea uşor şi situaţiile în care sunt puşi să ia decizii sunt mult mai complexe şi de multe ori nu depind numai de ei. Aş fi mai prudent în a-l critica pe Regele Mihai şi rolul lui Antonescu poate fi nuanţat”.

Filipescu crede că preşedintele face un „joc politic” prin aceste acuze aduse Casei Regale. „Cred că există şi în prezent anumite afinităţi sau antipatii. La noi, jocul politic are mai puţine reguli, este şi un joc al prezentului nu numai un joc al trecutului”, a subliniat Filipescu.

„Declaraţiile preşedintelui Băsescu sunt absolut incorecte. Din animal politic, domnul Băsescu s-a transformat în bestie politică”, a declarat pentru gândul istoricul Marius Oprea, fost membru al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Istoricul a explicat că Regelui Mihai „i s-a forţat mâna într-un mod teribil: a fost ameninţat că persoana sa nu va mai fi în siguranţă dacă nu semnează abdicarea, dar şi că sute de studenţi care fuseseră arestaţi pentru o manifestaţie de susţinere a monarhiei vor fi ucişi”.

În legătură cu declaraţia preşedintelui că mareşalul Ion Antonescu era doar premier, iar Regele era de fapt şeful statului în perioada în care s-au petrecut crimele împotriva evreilor şi romilor, Marius Oprea a explicat că nici în acest caz preşedintele nu are dreptate: „Regele era izolat în acel moment, totul era condus de Antonescu. Niciodată nu i s-a reproşat aşa ceva Regelui Mihai. Niciodată nu a existat o luare de poziţie a comunităţii evreieşti din România sau din lume, nici măcar din partea celor mai radicale dintre ele, care să pună persoana Regelui Mihai în legătură cu acţiunile antisemite de atunci”.

Istoricul Marius Oprea, membru PNL, consideră că gestul preşedintelui Băsescu este „o retorică de tip naţionalisto-comunistoid, de genul celei din anii 80, când începuse spălarea mareşalului Antonescu şi se miza pe cartea naţionalismului. Probabil că aşa a învăţat dumnealui la cursurile de ideologie politică”.

Istoricii cu funcţii oficiale se abţin de la comentarii

Directorul Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu, a fost mai rezervat în declaraţii. „Nu pot decât să fiu consecvent cu ceea ce scrie în Raportul Comisiei Prezidenţiale. Nu l-am văzut pe preşedinte aseară, dar repet, nu pot fi decât consecvent cu poziţia pe care am avut-o la elaborarea Raportului”, a precizat pentru gândul Dorin Dobrincu, care a făcut parte din echipa de experţi a Comisiei de analiză asupra dictaturii comuniste.

Şi preşedintele CNSAS, Dragoş Petrescu, membru în Comisia prezidenţială, a evitat să discute pe marginea acestui subiect: „Nu am văzut declaraţiile preşedintelui, vă rog să vă adresaţi în scris Biroului de presă”.

Vicepreşedintele PDL, Theodor Paleologu, a avut o reacţie succintă la întrebarea cum comentează afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu: „Trăiască Regele!”, a spus el pentru Mediafax.

Istoricul Zoe Petre, fostă consilieră prezidenţială în mandatul lui Emil Constantinescu, a declarat pentru Mediafax că elogiul mareşalului Ion Antonescu este interzis prin lege şi că afirmaţiile şefului statului reprezintă „urme ale educaţiei din Armată”: „De fapt, sunt repetări ale unor teze legionare şi antonesciene. Elogiul lui Antonescu, din câte ştiu eu, e prohibit prin lege în România”, a precizat Zoe Petre.

Contactat telefonic de gândul, istoricul Vladimir Tismăneanu, fostul preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a declarat că nu comentează afirmaţiile preşedintelui.
––––––––––––––-
Cu o asemenea formulă de discurs, preşedintele Traian Băsescu se declară fascist„, a comentat pentru „Adevărul” politologul Andrei Ţăranu declaraţiile şefului statului cu privire la abdicarea Regelui Mihai. „Avem un preşedinte cvasimonarhic, care îl culpabilizează pe Regele Mihai, care promovează ideea că mareşalul Antonescu a fost un mare patriot, care a făcut numai bine românilor. Toate aceste ingrediente ţin de fascism. Aşa au făcut şi Mussolini în Italia, şi Franco în Italia”, a detaliat Ţăranu. Analistul politic explică acest tip de discurs al preşedintelui prin încercarea acestuia de a câştiga simpatia extremei drepte în contextul discuţiilor despre regionalizare, dar şi a unui grup social care este nemulţumit de retrocedările către Casa Regală. Pe de altă parte, Traian Băsescu percepe Casa Regală ca pe o ameninţare deoarece are o legitimitate pe care el a căutat-o, dar nu a căpătat-o niciodată în rândul societăţii, a concluzionat Adrian Ţăranu.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

4 Responses to Traian Băsescu: „Abdicarea Regelui Mihai, un act de trădare” – Adrian Cioroianu: „domnul preşedinte Băsescu probabil vrea să facă apel la cei din electoratul român care se simt mai apropiaţi de mareşalul Antonescu decât de Regele Mihai şi a plecat de la ideea că cei care sunt favorabili legendei lui Ion Antonescu sunt mai numeroşi decât cei care sunt favorabili legendei Regelui Mihai”, a declarat, pentru adevarul.ro, Adrian Cioroianu.” – Preşedintele GDS, Radu Filipescu: „Nici măcar cele mai radicale comunităţi evreieşti nu i-au reproşat ceva Regelui” – Andrei Ţăranu: „Traian Băsescu se declară fascist”

 1. Donkeypapuas says:

  De la neo-kominternişti (fie ei şi din opoziţie!) veţi afla doar aberaţii.
  1. În România nu a existat nici un holocaust. Doar în mintea îmbâcsită de alcohol a lui Băsescu şi în creierele goale ale „istoricilor” iudeo-bolşevici de tip Tismăneanu.
  2. România a făcut exact ceea ce a făcut şi Finlanda şi ceea ce încercase şi Ungaria (din fericire aceasta n-a reuşit) dar şi Italia (de asta a uitat bolnavul).
  3. Felul cum judecă un bolnav psihic nu poate fi analizat după criterii raţionale, cu normele de bun simţ. Se pot vedea în schimb care sunt factorii ce i-au declanşat criza. Iar părerea mea o găsii pe ultima postare de pe blogu-mi.
  PS: veţi afla şi două imagini cu un personaj drag dumneavoastră şi care se află în centrul blogului dumneavoastră.

  • alexandru says:

   Donkeypapuas,nu a existat Holocaust,dar a existat un Genocid. Ceea ce nu-l face
   mai putin vinovat pentru asta. Genocidul face parte din varietatea holocaustului.
   Sti cum spune un proverb Romanesc:Unde merge sutele de mii de oameni(evrei),mai merge si zecile de mii de oameni (rromi). Nu crezi ca e suficient pentru a fi executat antonescu?
   sau vroiai sa-i dea o amenda contraventionala? Apropos,ca tot faci comparatie intre Mannnrheim si antonescu:Germania i-a cerut lui Mannerheim sa predea si el evrei,
   Mannerheim le-a raspuns sec: Nu deportez nicun evreu. Chiar a ameninat ca armata
   Finlandeza va apara cetatenii evrei. D-le Donkeypapuas ,de aceeia este considerat
   erou,pentru ca eroul este cel care salveaza vieti,nu cel care omoara.
   Antonescu ,intr-adevar a salvat si el evrei,dar cind? Cind si-a dat seama ca pierde razboiul?
   Cum salvezi evrei cind tocmai tu antonescu ai ordonat deportarea lor?!
   Mannerheim a luat in calcul ca Germania poate pierde,pe cand antonescu nu a luat
   in calcul aceasta tema. Era sigur ca Germania cistiga razboiul.

   Este vinovat pentru Genocid. Deportarile s-au facut pe familia,intelegi? Ceea ce include
   si copii minori.
   Sanatate!

 2. Legionarul says:

  Sunteti prea mici sa intelegeti ce sa intamplat,s-au prea indoctrinati de propaganda comunista si de parintii vostrii!Imi pare rau sa vad ca mai sunt oameni care il sustin pe rege pt abdicarea de la tronul Romaniei,cum spune si domnul Traian Basescu acela a fost un act de tradare!Traiasca cel mai mare patriot al Romaniei Maresalul Ion Antonescu!Iar vouo cei ce negati devarul RUSINE nu meritati sa fiti Romani!

 3. Ilie Papu says:

  Radu Filipescu: “Nici măcar cele mai radicale comunităţi evreieşti nu i-au reproşat ceva Regelui”.
  Ce i se poate reprosa unui debil mintal (Mihai). Toata viata lui a fost condus de altii. Generalul Sanatescu spune despre el: „Majestatea Sa se pricepe la motoare, dar asta ne este de ajuns pentru un Rege.”
  In vreme ce Maresalul conducea destinele Neamului Românesc, Mihaita făcea filme, se plimba cu masinile şi se catara pe scările gradinii de la Peles cu senileta primita cadou, ca jucarie. A mai primit de la Stalin doua avioane, ca rasplata pentru Tradarea de la 23 august. Maresalul a platit cu viata, iar TRADATORUL NEAMULUI ROMANESC a primit de la Iliescu & Co şi ce nu era al lui.
  Maresalul s-a purtat demn pana in ultima clipa a vieţi, iar Mihaita a fugit din Bucureşti imediat după actul infam, de frica nemtilor.
  Rezultatul imediat a fost 170.000 de militari români luati prizonieri de rusi şi stampila de tradatori care au aplicat-o nemţii pe harta României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: