Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, joi, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ion Antonescu şi la momentul intrării României în alianţă cu Germania hitleristă este inadmisibilă, descalificantă, arată lipsă de cultură şi compromite România ca stat.


Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, joi, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ion Antonescu şi la momentul intrării României în alianţă cu Germania hitleristă este inadmisibilă, descalificantă, arată lipsă de cultură şi compromite România ca stat.

„E grav. Dânsul are multe neajunsuri, lipsuri în cultura sa, în pregătirea sa, dar nu am înţeles această ieşire, care este inadmisibilă. Nu numai că îl descalifică pe el, şeful statului român, dar nu e admis să se lanseze cu asemenea aprecieri, adică să se indentifice cu Antonescu, care a intrat în alianţă cu Hitler. Nu e vorba de nişte drepturi istorice, discutate şi aşa mai departe, dar e vorba de momentul istoric care marchează intrarea României alături de Germania hitleristră împotriva unei coaliţii antihitleriste. Să vii cu asemenea aprecieri, asta arată nu numai lipsă de cultură, dar lipsă de responsabilitate pentru poziţia pe care o ai. Este inadmisibil aşa ceva şi este descalificant pentru el ca şef de stat”, a spus Iliescu.

El a arătat că Traian Băsescu „nu are ce să mai dreagă”, având în vedere că i s-a oferit ocazia să-şi ceară scuze public şi a respins această posibilitate.

„Nu numai că se descalifică el ca persoană şi ca şef al statului, dar aduce prejudicii statului, ţării prin asemenea ieşiri. Un om la nivelul lui trebuie să cântărească mai bine tot ceea ce spune şi să se mai şi informeze, să se mai consulte cu oamenii care ştiu carte. E clar că el are goluri mari din acest punct de vedere, dar aici este o gafă politică enormă, care ne compromite ca ţară, ca stat”, a spus Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10 TV că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , „dacă se oprea la Nistru, era perfect”.

Ana Pauker Regele Mihai

Ana Pauker Regele Mihai

De asemenea, Traian Băsescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

Pe de altă parte, preşedintele a reamintit, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la „hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»”. El a spus că, dacă ar fi fost în acel moment istoric, ar fi dat acelaşi ordin. „Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o”, a spus el.

Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: