Ion Iliescu: ruşii, foarte amabili şi foarte prietenoşi – era ziua de naştere a unui coleg de cameră şi, mă rog, ca ruşii, cu stacana de vodcă, şi apoi unul de lichior de trandafiri care m-a făcut praf.


Fostul preşedinte Ion Iliescu a rememorat, în emisunea „Poveştirile adevărate”, transmisă, joi, de Acasă Tv, un episod din anii studenţiei, când, la ziua unui coleg, a fost „făcut praf” de un pahar de lichior de trandafiri, el arătând că acesta a fost singurul „experiment” de acest fel din viaţa sa.

„Am avut o singură experienţă de acest gen. Eram student, încă nu învăţasem limba rusă şi ruşii, foarte amabili şi foarte prietenoşi – era ziua de naştere a unui coleg de cameră şi, mă rog, ca ruşii, cu stacana de vodcă, şi apoi unul de lichior de trandafiri care m-a făcut praf. Eram şi la etajul 5, ei după ce am terminat masa au plecat să se aeriseasca. Eu n-am coborat, mi-a fost greu să ajung la capătul culoarului unde erau chiuvetele să mă spăl pe faţă”, a spus Iliescu la Acasa Tv.

Fostul şef de stat a precizat că acesta a fost singurul experiment de acest gen, că soţia sa, Nina, nu l-a văzut atunci şi că, a doua zi, a mers şi a cumpărat un borcan cu murături de cinci litri.

 

„Ea era în alt cămin. Ulterior am căpătat o cameră împreună, eram în cartiere diferite. Era înainte de căsătorie. Deci a fost un singur experiment în viaţă când am fost şi eu beat. A doua zi eram înnebunit după ceva acru, m-am dus pe la bufetele din clădirea institutului, n-aveau nimic acru. M-am dus la un magazin alimentar, văzusem nişte borcane cu murături, am văzut unul mare, de cinci litri, l-am luat acasă, dar erau tratate altfel, nu cu sare”, a povestit Ion Iliescu.

UPDATE – Iliescu: Primul sărut – în Cişmigiu, plimbările – în Parcul Carol, la nuntă – un violonist din Olteniţa

„Ne-am cunoscut la 18 ani, eram elevi amândoi, ea la Haşdeu, eu la Spiru Haret, eram activi şi unul şi celălalt. Primul sărut, ca la fiecare, în parcul Cismigiu. Şi apoi plimbările prin parcul Carol. Eu locuiam în Piaţa Filaret şi mergeam deseori în parcul vecin nouă”, a mai spus Iliescu la Acasă Tv.

El a arătat că este un romantic, aşa cum este şi soţia sa Nina. Ion Iliescu a spus că relaţia dintre el şi soţia sa a fost una de dragoste la prima vedere, consolidată foarte rapid.

„După cel de-al doilea an de studenţie, în 1951, pe 21 iulie, am decis să ne căsătorim”, a spus Iliescu, menţionând că nunta a fost „una modestă”.

„Pe vremea aceea nu aveam nimic. Nu ne puteam permite nunţile de azi. Am mers împreună cu cele două mame şi două mătuşi. În prima zi, în apartamentul de bloc din piaţa Filaret, la noi acasă, câţiva din partea mea, câţiva din partea ei şi a doua zi, la ei acasă, în cartierul Giuleşti, la o casă, sub o boltă de viţă, iarăşi cu membrii celor două familii. La mine acasă, au venit doar doi prieteni”, a spus Iliescu.

Întrebat dacă la nuntă au fost lăutari sau a cântat magnetofonul, fostul şef de stat a spus: „Un unchi de-al meu a venit cu un violonist din Olteniţa, că noi am locuit acolo, în apropierea cartierului vesel al lăutarilor. Şi un prieten a venit şi ne-a întreţinut”.

Iliescu a rememorat perioada de trei ani şi jumătate în care a stat la Timişoara, el arătând că soţia sa, Nina , a făcut naveta săptămânal. „Atunci nu erau cinci zile lucrătoare, ci şase. Se urca în tren seara şi se întorcea luni dimineaţă. N-a fost uşor – trei ani şi jumătate”, a spus Iliescu.

El a arătat că în casă avea microfoane peste tot, fapt care i-a afectat comunicarea liberă cu soţia.

„Căpătasem un obicei: când vroiam să ne spunem ceva, ne duceam în baie şi dădeam drumul la apă când vroiam să ne comunicam ceva mai discret”, povesteşte Ion Iliescu.

El a spus că, după Revoluţie, soţia sa Nina i-a transmis că rămâne alături de el, care devenise persoană publică, dar i-a solicitat să nu aibă pretenţia de a fi prezentă la acţiuni de protocol.

„Avusesem o experienţă nenorocită cu o Elena care a creat o reacţie de respingere în societatea romanească şi a zis că nu vrea în niciun fel să fie afectată de comparaţii posibile. Şi eu cred că a fost o decizie corectă”, a explicat fostul şef de stat.

Întrebat dacă soţia sa, Nina, i-a reproşat că ar fi stat prea aproape de vreo doamnă, Iliescu a răspuns: „Am depăşit etapele astea, au fost în anii tinereţii când sentimentele de gelozie
sunt mai puternice. Dar noi am trecut prin atâtea în viaţă încât…”.

Iliescu a mai spus că, atât el cât şi soţia sa, Nina, şi-ar fi dorit să aibă copii, dar „nu a fost să fie”. „Ne-am fi vrut, dar n-a fost să fie. Am, însă, mulţi nepoţi cu care comunicăm”, a spus Iliescu.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: