Gaddafi a fost omul americanilor. De ce a căzut în dizgraţie?


Serviciile secrete americane, britanice şi libiene au avut o strânsă cooperare în timpul lui Gaddafi. Human Rights Watch a descoperit la Tripoli dosare secrete care dovedesc că CIA şi MI6 au colaborat intens cu serviciile secrete libiene.

Principala verigă de legătură a colaborării a fost Musa Kusa, şeful spionajului libian şi fost ministru de Externe al lui Gaddafi, informează Sky News. Kusa a fugit în Marea Britanie la începutul anului, iar documentele au fost descoperite în biroul lui din Tripoli.

Unul dintre dosare dă amănunte despre ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al lui Gaddafi.

Foto: AFP

Un altul conţine informaţii despre întâlnirea fostului premier britanic Tony Blair cu fostul dictator de la Tripoli în 2004 şi sugerează că a fost ideea Guvernului britanic ca întrevederea să aibă loc într-un cort.

Foto: AFP

„Nu ştiu ce găsesc englezii aşa de fascinant la corturi. Adevărul e că ziariştii o să fie cuceriţi de idee”, se notează într-o scrisoare de la un ofiţer MI6 către Kusa.

SUA au folosit Libia pentru torturarea deţinuţilor

Dosarele dovedesc de asemenea că Statele Unite au folosit Libia ca bază pentru programul extrădărilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.

Organizaţiile pentru drepturile omului consideră că scopul real al acestui program era torturarea acestor deţinuţi în afara jurisdicţiei americane.

Nu există indicii că Marea Britanie ar fi fost implicată în acest proces, dar au apărut informaţii din dosarele secrete că serviciile britanice de informaţii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidenţii libieni care locuiau în Marea Britanie la vremea respectivă.

Ministerul britanic de Externe a precizat că nu comentează pe tema problemelor de informaţii şi securitate naţională.

Biografie pe scurt

Fiica colonelului Muammar al-Gaddafi şi Safyia Farkash. A fost supranumită „Claudia Schiffer a Africii de Nord” datorită buclelor ei blonde şi a educaţei europene.
Nascută în 1976, avocat, ea a fost Secretar General al Fundaţiei “Waatasemu” pentru caritate în Libia Aisha Gaddafi, în vârsta de 35 de ani, anul trecut a fost numită Ambasador al Bunăvoinţei din partea Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, pentru promovarea drepturilor femeilor şi implicarea în prevenirea violenţelor domestice şi a crimelor de onoare în Libia. Precum tatăl ei, ea a sprijinit Armata Republicană Irlandeză. Aisha Gaddafi este jurist de profesie, printre clienţii săi numărându-se, în 2004, şi Saddam Hussein.

Aisha a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Al Fattah în 1998. A continuat doctoratul în drept internaţional la Sorbona în Paris păna în anul 2003. Aisha a publicat o carte în limba franceză despre viaţa ei, de 92 de pagini intitulată „Prinţesa păcii”Aïcha Moummar Kadhafi” „Princesse de la Paix”. Autorul cărţii este Dr. Sami Jallouli.

Aisha Gaddafi într-un interviu pentru „Sunday Telegraph” a povestit: „Suntem o familie foarte apropiată, şi, deşi tatăl meu este foarte ocupat, insist să ne adunăm toţi zilnic. Băieţilor mei le place să stea în cortul lui şi să bea lapte de cămilă”
„Am simţit că e de datoria mea să apăr un om acuzat pe nedrept”, îşi motivează decizia cea care nu-i poate ierta pe fostul premier britanic Margaret Thatcher şi pe ex-preşedintele SUA Ronald Reagan pentru noaptea din 1986 când avioanele americane au bombardat Tripoli.
Întrebată dacă Libia ar putea deveni o democraţie în stil occidental, Aisha a răspuns: „La care democraţie occidentală vă referiţi? La cele care se presupune că sunt democratice, dar au închisori secrete precum cea de la Guantanamo?”

Sami Jallouli execută o agenţie de comunicare cu sediul la Geneva, este de asemenea activă în domeniul de publicare.
Dr. Sami Jallouli, este un politolog, scriitor şi specialist în Elveţia şi lumea arabă.

Despre Ovidiu
Mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie aprins. (Plutarh)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: